Koty brytyjskie - forum Agilis Cattus    Strona Główna Koty brytyjskie - forum Agilis Cattus

Forum o kotach, nie tylko brytyjskich,
ich ludziach,
i innych interesujących sprawach.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy podajecie kotom nabiał?
Autor Wiadomość
Diedra 

Wysłany: 24 Maj 2010, 14:00   

Tiger, kozie mleko zawiera zaledwie o 10% mniej laktozy niż mleko krowie, więc jeśli Twoje koty laktozy nie tolerują, nie podawałabym im mleka, ewentualnie, jak proponowano już wcześniej, mleko "dla kotów", o obniżonej zawartości laktozy. U mnie tylko jedna kotka jest w stanie bez konsekwencji spożywać nieprzetworzone mleko, ale i tak podaję je bardzo rzadko - tylko wtedy, kiedy zabrakło "kociego", a Nemi wyjątkowo ładnie prosi o swój spodeczek :) Pozostałym kotom mleka krowiego ani koziego nie podaję wcale.

Anka 

Wysłany: 24 Maj 2010, 14:29   

u nas Lucek póki co nie ma problemów po zwykłym mleku, ale staram sie podawac mu je na wszelki wypadek dośc rzadko. Przewaznie mam dla niego kocia Klare, to tez uwielbia.

HiddenTiger*PL 

Wysłany: 24 Maj 2010, 14:57   

Diedra pisałam, że moje psy rozwalnia krowie natomiast kozie nie ;-))
Koty podeszły bez entuzjazmu więc nie muszą dostawać. Właśnie chodziło mi głównie o poziom laktozy , poza tym, lepsze mleka zastępcze dla kociąt/szczeniąt są właśnie z koziego (np Farm Food ). Może faktycznie zajmę sie lepiej robieniem serków kozich <mrgreen>

Aśku 

Wysłany: 24 Maj 2010, 19:56   

Swoją drogą super , że masz kozy :) Mnie marzy się alpejska owieczka, taka ze zwsłymi uszkami...

mimbla 

Wysłany: 24 Maj 2010, 20:01   

Tak jak pisała Diedra, mleko kozy niewiele różni sie od krowiego pod względem zawartości laktozy. Najmniej ma jej mleko delfinie, ale z tego co się orientuję nikt nie zajmuje się jego pozyskiwaniem i dystrybucją <lol>
Ruszaj więc z serami, zrobimy ładne opakowania i będziesz podbijać rynek <diabeł>

asiek 

Wysłany: 24 Maj 2010, 20:04   

Z nabiału mój kocio preferuje serek "Bieluch" oraz od czasu do czasu trochę gęstej śmietany zlizywanej z palca.

manita 

Wysłany: 29 Lipiec 2010, 21:29   

Simon zajada jogurt naturalny i klarę- po prostu za nimi "wyje" z rana. zero rewolucji ze strony brzucha. Bazyl nabiałowi mówi "stop"

jolik 

Wysłany: 3 Sierpień 2010, 12:04   

Dziewczny zastanawiam sie nad celowością podoawania nabiału (sera białego, jogurtów, śmietan) przy założeniu ze kot je karme suchą, gotowaną rybę, mięso wolowe i drobiowe ( kurczak i indyk), żółtko przepiórcze oraz puszki z duża zawartościa miesa z tyńczyka..

Prosze podzielcie sie swoimi spostrzezeniami. ;-))

Sonia 

Wysłany: 4 Sierpień 2010, 08:30   

Jeżeli kotek lubi nabiał to jak najbardziej można mu go dawać, przy czym można to traktować jako przysmak, urozmaicenie, a nie jako stałe codzienne jedzenie bytowe.

manita 

Wysłany: 4 Sierpień 2010, 08:44   

ja traktuję nabiał właśnie jako smakołyk, chęć schlebienia gustom kulinarnym kota :-? a przy okazji kolejne źródło białka choc nie podstawowe

Odpowiedz do tematu