Tiger, kozie mleko zawiera zaledwie o 10% mniej laktozy niż mleko krowie, więc jeśli Twoje koty laktozy nie tolerują, nie podawałabym im mleka, ewentualnie, jak proponowano już wcześniej, mleko "dla kotów", o obniżonej zawartości laktozy. U mnie tylko jedna kotka jest w stanie bez konsekwencji spożywać nieprzetworzone mleko, ale i tak podaję je bardzo rzadko - tylko wtedy, kiedy zabrakło "kociego", a Nemi wyjątkowo ładnie prosi o swój spodeczek Pozostałym kotom mleka krowiego ani koziego nie podaję wcale.
u nas Lucek póki co nie ma problemów po zwykłym mleku, ale staram sie podawac mu je na wszelki wypadek dośc rzadko. Przewaznie mam dla niego kocia Klare, to tez uwielbia.
Wiek: 32 Dołączyła: 20 Maj 2010 Posty: 195 Skąd: 3Miasto-okolice
Wysłany: 24 Maj 2010, 14:57
Diedra pisałam, że moje psy rozwalnia krowie natomiast kozie nie
Koty podeszły bez entuzjazmu więc nie muszą dostawać. Właśnie chodziło mi głównie o poziom laktozy , poza tym, lepsze mleka zastępcze dla kociąt/szczeniąt są właśnie z koziego (np Farm Food ). Może faktycznie zajmę sie lepiej robieniem serków kozich
Tak jak pisała Diedra, mleko kozy niewiele różni sie od krowiego pod względem zawartości laktozy. Najmniej ma jej mleko delfinie, ale z tego co się orientuję nikt nie zajmuje się jego pozyskiwaniem i dystrybucją
Ruszaj więc z serami, zrobimy ładne opakowania i będziesz podbijać rynek
Dziewczny zastanawiam sie nad celowością podoawania nabiału (sera białego, jogurtów, śmietan) przy założeniu ze kot je karme suchą, gotowaną rybę, mięso wolowe i drobiowe ( kurczak i indyk), żółtko przepiórcze oraz puszki z duża zawartościa miesa z tyńczyka..
Wysłany: 4 Sierpień 2010, 08:30
Jeżeli kotek lubi nabiał to jak najbardziej można mu go dawać, przy czym można to traktować jako przysmak, urozmaicenie, a nie jako stałe codzienne jedzenie bytowe.