Koty brytyjskie - forum Agilis Cattus    Strona Główna Koty brytyjskie - forum Agilis Cattus

Forum o kotach, nie tylko brytyjskich,
ich ludziach,
i innych interesujących sprawach.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Śmierdzące odchody kocie - przyczyna
Autor Wiadomość
jolik 

Wysłany: 25 Lipiec 2010, 10:05   Śmierdzące odchody kocie - przyczyna

Odwiedziłam kocurka Drimerka i jego opiekunka powiedziała mi, ze jego odchody bardzo śmierdzą. Zaczelam ten temat drążyć, szukając przyczyny. Wczoraj rozmawiałam z koleżanką, i podpowiedziała mi, iż kocurek dostaje "coś" do jedzenia co mu nie sluzy. To co pamiętam, nie wiem czy dobrze, ze przyczyną tak intensywnego zapachu odchodów jest ilość białka, związana ze złą jego fermentacją - dziewczyny proszę o pomoc w rozgryzieniu tego tematu... ;-))

Dorszka 
Administrator

Wysłany: 25 Lipiec 2010, 11:46   

Na pewno coś mu nie służy, i właścicielka powinna zmienić karmę. Na pewno nie ilość białka, bo karma o takiej samej zawartości białka, a lepiej przyswajana i trawiona przez kota, będzie miała jako produkt końcowy twarde, standardowo pachnące kupy.

Trzeba szukać, niech właścicielka kupuje karmy w małych opakowaniach, NIE MIESZA, tylko stawia nową karmę i przez kilka dni obserwuje.

Sonia 

Wysłany: 25 Lipiec 2010, 11:50   

Trzeba by przeanalizować co kotek dostaje do jedzenia. Już sama sucha karma, w zależności od tego jaką podajemy powoduje, że odchody kocie są bardziej lub mniej śmierdzące. Z moich obserwacji wynika, że urobek koci mniej śmierdzi po karmach RC Indor, RC Skin Young Male/Female, a jak podałam im kiedyś Sanabel to strasznie śmierdziało. Natomiast przy mokrym jedzeniu to zwiększony zapaszek zauważyłam po puszkach i saszetkach Animondy.

jolik 

Wysłany: 25 Lipiec 2010, 13:11   

Dziewczyny bardzo dziekuje za podpowiedzi... przekaze te cenne informacje opiekunce Drimerka :) :):)

jolik 

Wysłany: 25 Lipiec 2010, 14:17   

Dziewczyny, zadzwonilam do jego włascicielki i powiedzialam o tych dobrych radach od Was. Pani byla zadowolona za te podpowiedzi. Zwrocilam szczegolna uwagę zwlaszcza na puszki, i aby wrocila do momentu kiedy kupy mialy normalny zapach... Wiem ze karem daje z RC... Przyznala, że to dobra podpowiedz i zastanowi sie, zwroci uwagę.
Dziewczyny dzieki ;-))

Odpowiedz do tematu