Koty brytyjskie - forum Agilis Cattus    Strona Główna Koty brytyjskie - forum Agilis Cattus

Forum o kotach, nie tylko brytyjskich,
ich ludziach,
i innych interesujących sprawach.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jadłospis kociaka?
Autor Wiadomość
kesja 

Wysłany: 20 Lipiec 2010, 13:38   

NIna - suche do woli, namoczone wydzielajcie

Nina 

Wysłany: 20 Lipiec 2010, 16:46   

Dziękuję kesja :)
A co myślicie o gotowanych podrobach- typu serca drobiowe? Dziś słyszałam, że to przysmak dla wielu kotów....ja tam nie wiem....

dobrochna 

Wysłany: 20 Lipiec 2010, 19:18   

Witaj Nina :)
Również uważam, ze suche powinno być dostępne do woli, namoczone wydzielane :) tylko trzeba uważać by na moczone za długo nie stało gdyż bardzo szybko i łatwo namnażają sie bakterie na suchym jedzeniu jesli jest zawilgocone.

Jesli chodzi o drobiowe serca, to jak najbardziej zdrowy przysmak, zawiera dużo pierwiastków śladowych i przede wszystkim dużo bardzo ważnej dla kotka tauryny :-D szczególnie dużo tauryny zawierają serca indycze...trzeba tylko pamiętać, że gotowanie niszczy tauryne..tak więc przysmak w postaci surowych(przemrożonych 24h) serc będzie bardzo zdrowym i dobrym dodatkiem do kociej diety :->

Pozdrawiam!

"Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę" W. Allen

Nina 

Wysłany: 20 Lipiec 2010, 21:11   

Dobrochna dziękuję :) Ale surowe u nas na razie odpadają, bo młoda ma biegunki po surowiźnie....
Spróbuje podgotować kilka minut, a potem stopniowo dodawać surowe :)

dobrochna 

Wysłany: 20 Lipiec 2010, 21:32   

Bardzo dobry pomysł :) żołądek będzie się powoli przyzwyczaj
ał do nowych smakołyków :-D

"Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę" W. Allen

Renia 

Wysłany: 20 Lipiec 2010, 21:33   

Jeżeli coś powoduje biegunki u tak małego kotka to należałoby to odstawić, bo podczas biegunek organizm bardzo szybko się odwadnia i traci wartościowe witaminy i mikroelementy. Bez surowizny też da się żyć. Moja Fibi ma wrażliwy układ pokarmowy i surowego nie dostaje wcale i nic złego się jej nie dzieje z tego powodu. Podstawą jest dobra karma bytowa. Urozmaicenia w postaci mokrych saszetek czy musów można traktować jako przysmak i podawać np co drugi dzień albo rzadziej, w zależności od reakcji organizmu kotka.
Często mokre jedzonko powoduje biegunki i wtedy należy je ograniczyć. :) Pozdrawiam

dobrochna 

Wysłany: 20 Lipiec 2010, 21:43   

To prawda, biegunki w tak młodym wieku mogą być niebezpieczne, ale myśle, że nie należy na zawsze porzucać surowego miesa z tego powodu. ;-))

Ważne jest to by pamiętać, ze cokolwiek nowego wprowadzamy do jadłospisu kota, należy to wprowadzac stoniowo i w małych ilościach....żeby nie spowodować rewolucji żołądkowej. Jakakolwiek dobra karma by to nie była, jesli wprowadzimy ją drastycznie u wrażliwych pokarmowo kota praktycznie bankowo możemy sie spodziewać biegunki. :-D

Nina 

Wysłany: 21 Lipiec 2010, 09:19   

Dzięki - jesteście niezastąpione.

Nina 

Wysłany: 31 Lipiec 2010, 09:09   

I mam małego żarłoka :)
RC zmieniłam na Kitten, bo BabyCat miałam wrażenie , że już dla niej "za słaby"- Kittena ma cały czas w misce, dojada w miare potrzeb, a rano i wieczorem jej moczę- zjada z apetytem.

Do tego serca surowe (już może i nie ma biegunek, hurra!), czasem saszetka RC.

Zauwazylam zaskakujące gusta: słonecznik łuskany (!) wyżarła mi pół porcji przeznaczonej do sałatki i żółtko gotowane- to dla niej przysmak.

Ograniczma jej mokre, bo zaczyna przypominac kule, a ma dopiero 3 mce.

Astaroth 

Wysłany: 2 Sierpień 2010, 10:27   

witajcie\

czy mój nowy lokator może jeść RC Growth z innymi kotami pomimo iż ma własnie 3miesiące z maluteńkim haczkiem , a nie ponad 4 jak podaje info na opakowaniu?

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu