Koty brytyjskie - forum Agilis Cattus    Strona Główna Koty brytyjskie - forum Agilis Cattus

Forum o kotach, nie tylko brytyjskich,
ich ludziach,
i innych interesujących sprawach.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sposoby na ładną sierść
Autor Wiadomość
Montana 

Wysłany: 21 Czerwiec 2010, 09:11   

Moje te tabletki traktują jak przysmak - w okresie gdy je podaje, mamy rytuał poranny... kurcgalop całej trójki do kuchni jak tylko wstaje ... i wyczekiwanie aż pańcia "zaskoczy" (bez kawy to trudne) i poda z szafki..

Kąpiel to świetna rzecz na zmniejszenie ilości kłaczków latających a nie nadających się do jedzenia <lol> . Dobrze kota przyzwyczajać do kąpieli - potem nie ma problemu. Bo jak tak po paru latach najdzie właściciela ochota na wypranie futrzaka, to może być problem...

gosiaczek8807 

Wysłany: 18 Lipiec 2010, 01:25   

Polecilibyście jakiś szampon, który można kupić w saszetkach? Po sezonie działkowym chciałabym wykąpać mojego futrzaka, a przypuszczam, że nigdy nie zużyłabym butelki kociego szamponu :-)

essyot 

Wysłany: 7 Sierpień 2010, 16:14   tony kłaczków

Moje koty też niestety linieją okrągły rok i nie pomaga ani Efie Oil ani Wita-vet, ani nic innego. Dodatkowym problemem jest to, że Piksio nie je nic, co pachnie inaczej niż codzienna sucha karma (mokrej nie ruszy) i nie da się przechytrzyć. Gryzia chętnie jadła wita-vet, ale na widok kropelek Efie Oil uciekała gdzie pieprz rośnie, a mięska lub puszeczek nawet nie tknęła, gdy chciałem w nich te krople przemycić. Czasami już nie wiem, co robić - kłaczki są wszędzie. Kąpiel nie wchodzi w grę, bo koty mam dość płochliwe i boję się, że pod wpływem stresu zrzuciłyby jeszcze więcej sierści. Podobno nie należy też kotów zbyt często czesać, bo to uszkadza podszerstek i powoduje jego większe wypadanie. Sam już nie wiem czemu i komu wierzyć <zły>

gosiaczek8807 

Wysłany: 7 Sierpień 2010, 23:05   

Ja w wolnej chwili głaszczę kota wilgotnymi dłońmi. Sporo luźnych kłaczków na nich zostaje, choć mój kot zdecydowanie woli czesanie <mrgreen> Ale nie ma tak dobrze <diabeł>
Przywykłam, że klaki są, że sprzątnąć trzeba, a gdy jest gorąco to nawet częściej niż zwykle. Ot, takie dobrodziejstwo inwentarza :D

essyot 

Wysłany: 8 Sierpień 2010, 12:34   

Mokre ręce to dobry patent - sam tak często robię. Przyznam jednak szczerze, że są takie chwile, że najchętniej ogoliłbym te moje dwa futrzaki i tym samym pozbył się problemu. Z drugiej strony widziałem kiedys w necie zdjęcie ogolonego brytka - miałem wrażenie, że ten biedny kotek wstydził się swojego wyglądu :-( Rzeczywiście wyglądał okropnie ...
O, proszę - moje kociska na samą wzmiankę o goleniu głęboko się schowały ...

NikiŁódź 

Wysłany: 11 Sierpień 2010, 15:05   

Wymiana sierści to rzecz konieczna. Skoro tak to jeżeli kot ma dobrą jakościowo tzn. połyskującą i miłą w dotyku sierść, a gubienie nadmierne jest zjawiskiem naturalnym. To czy jest sens wtedy podawać mu jakieś tabletki czy inne specyfiki? Moim zdaniem szkoda go faszerować. My ludzie nauczyliśmy się, że na wszystko są jakieś tabletki(ja również ;) ) a na niektóre rzeczy po prostu nie ma rady.

Jeszcze jakieś dwa-trzy tygodnie temu sierść z mojego brytka wychodziła masowo, wystarczyło raz go głasnąć ręką, aby mieć na niej kępkę sierści, z rodziną zastanawialiśmy się czy nie jeść odkłaczacza, bo sierść była dosłownie wszędzie. Teraz przyznam, że się uspokoiło.

Kota nie wykąpałbym, chyba że by się czymś usmarował mocno. Chociaż przyznam, że mój kot wodę lubi, jak odkręci mu się kran to wkłada łebek pod strumień.

nikaxx 

Wysłany: 21 Sierpień 2010, 18:49   

zamówiłam w animalia krople Efa Olie u mnie wyczesywanie i mokre rączki na niewiele się zdają. Sierść Pufie wychodzi strasznie Vet polecił to- zobaczymy jak podziała. Raczej Pufy nie wykąpię ona nie lubi strasznie wody na sobie nawet jak czasem spadnie na nią kilka kropel to skrzeczy i ucieka więc nie będę jej męczyć. Chyba że zajdzie konieczność takowa to wtedy pewnie tak.

Agathea 

Wysłany: 23 Sierpień 2010, 11:23   

Po kapieli wcale nie jest lepiej, na początku jest gorzej :d potem ciut lepiej

Nina 

Wysłany: 25 Sierpień 2010, 19:26   

A od kiedy kociaki zaczęły tak linieć?
Bella ma dopiero 4 mce, więc pewnie jeszcze mnie to wszystko o czym piszecie czeka....

nikaxx 

Wysłany: 25 Sierpień 2010, 19:33   

jak miała 6 msc to się tak nasiliło :)

Odpowiedz do tematu